Zapadni Feng šui

Feng šui, istočnjački način  uređenja prostora koji bazira na balansu između jang i jinga, dveju oprečnih sila, uspostavljanje ravnoteže na osnovu vladajućih energija koje struje nesmetano ili nailaze na prepreke po principu kineske filozofije, medicije, snage letećih zvezda koje se pojavljuju u vidu brojeva sa određenom vibracijom daju dobre rezultate ako pitate stručnja za savet kako da vam uredi ambijent.

Sve popularniji Feng šui odavno primenjivan i na zapadu stvara problem kada se rade precizne analize prema članovima porodice. Podela na zapadni ili istočni tip ličnosti prema određenim proračunima donosi ozbiljan problem kada su članovi porodice podeljeni u dve različite grupe. U tom slučaju harmoniju nije moguće postići na klačičan način rasporeda po prostoru nego primenom tzv. lekova, ukrasnih predmeta npr koji štite osobu ako je primorana da boravi u pogrešnoj prostoriji ili da odvuče negativnu energiju, privuče
pozitivnu.
Zapadni Fengu šui je u stvari uređene prostora po principima zapadne astrologije. Konkretno to znači

Zapadni Fengu šui je u stvari uređene prostora po principima zapadne astrologije. Konkretno to znači da ćete da biste odredili pravce sveta koristiti svoju natalnu kartu.

Radi lakšeg snalaženja koristite tekst Planeta vaš skriveni vladalac sa našeg sajta www.royalastro.com

Istok je tamo gde je vaš podznak tj. Ascendent i planeta vladalac vašeg horoskopa ( planeta koja vlada znakom u koji pada vaš podznak. Npr. podznak u Biku i Vagi, vladalac je Venera. Znak u kome se ona nalazi vlada vašim horoskopom prek simbolike znaka u kome se nalazi. Ako je u Ovnu ili Škorpriji, ponaša se “marsovski” i tako da je vaša ličnost energična i potrebno je umiriti je primenom plavih boja ili figurama riba, kornjače, žabe, morskim pejzažom. Istočni deo stana oslikava vas, istočni deo vaše sobe, vašeg radnog stola. Ako vam je vladalac horoskopa u 1.2. i 3. polju ( astrološkoj kući) on ima svojstva istoka ako je u 4.5. ili 6. kući ima svojstva severa, ako je  u 7.8.ili 9.kući, ima svojstva zapada, ako je u 10.11.ili 12.kući ima svojstva juga)

Primer- Venera je u 12.kući u Ovnu – element vatre i vode- 12.kuća odgovara Ribama a segment odgovara jugu. Vi ste osoba koja često menja raspoloženja, Venera pod utiajem Marsa u Ovnu i južnog segmenta čini vas impulsivnim, ambicioznim i tajanstvenim, što je svojstvo 12. kuće.

Ako je Venera u Škorpiji a podznak ste Bik- Venera ima osobine zapadne destinacije, simbol javnosti, Škorpija simbol novca i erotike pod vlašću Marsa a kao vodeni znak čini vas sposobnim da se istaknete, da steknete novac ( osobina Škorpije) zbog čega treba zapadni deo stana ukrasiti zlatnim ili svetlucavim detaljima da privučete novac i slavu.

Sever- Segment natalne karte od 4. do 7.polja, tražite gde je vladalac 4.polja u kojoj astrološkoj kući i koja je planeta u pitanju. U datom primeru to je znak Lava a Sunce je npr.u Jarcu ( ako ste Jarac- podznak Bik) pripada južnom segmentu. Sunce je u tom slučaju u 8.polju, škorpionskom i onda imate simboliku Marsa, vladaca Škorpiona, Sunca vladaoca polja doma ( vrh 4.kuće) i dominaciju elementa vatre preko Sunca i preko Jarca ( 10.polje zodijaka, južno) ali i element vode- Škorpije. Prema ovim planetama vaš stan, kuća, treba da imaju nečeg elitističnog, raskošnog i zato se možete igrati bojama, severni ali i južni deo stana treba da  ukrasite koloristički, sa crevenom, zlatnom i plavom bojom.

Zapad- Segment natalne karte od 7.do 10.polja u ovom slućaju pada u znak Škorpije, u zapadni segment, boja je zlatna, i tražite planetu vladaoca a ona mora biti Pluton uz Marsa i obe planete doprinose utisku koji imate o sedmoj kući javnosti i popularnosti, braka. Ako su obe planete slabe ( Pluton i Mars npr. u Vagi ) ili je Pluton jak u Škorpiji, Mars jak u Ovnu, Škorpiji ili Jarcu prema tekstu o skrivenim vladaocima planeta donećete zaključak kako treba da izgleda zapadni deo stana, svakako u ružičastim, tamno plavim, bordo, zlatnim tonovima.

Jug – Segment natalne karte od 10.-12. polja, vrh 10.kuće karijere mora biti u Jarcu ili Vodolji a planete vladaoci ova dva znaka su Saturn i Uran. Obe planete preko znaka u kome se nalaze i bojama koje vladaju ovim znacima deluju na ovaj segment koji je svakako pod utiajem vatre ( južni segment ) ali i zemlje ( Jarac zemljani znak ) vazduha ( Vodolja vazdušni znak). Ovaj segment se može ojačati crvenom ali i zelenom i tirkiznom bojom jer drvo potpaljuje vatru i pomaže joj da gori a Jarcu odgovara između ostalih zelena a Vodoliji tirkizna boja. Ovaj segment donosi uspeh, moć i ako se Saturn nalazi u Devici npr. zelena boja može da pomogne, ako se nalazi u Vagi, roze, ako se nalazi u Škorpiji , bordo ili crna. O uticaju boja više pričitajte u tekstu Energetski uticaj boja.

Kada se radi o uređenju prostora treba obratiti pažnju koji element preovladava u natalnoj karti, po sličnom principu koji se primenjuje i kada je u pitanju odevanje i biranje nakita.

J.Holclajtner


Photo by:http://www.woontrendz.nl, http://nhpi.us/country-furniture-stores/