Energetski balans zavisi od boja

 

 

Ima nešto u tim bojama

Poznato je odavno naravno da lekari nose zeleno kao boju koja smiruje, osim belih naravno. Da sveštenici nose crno ( kako ko, primereno religiji), piloti i mornarica  plavo ( nebo, more) jedino se šareni u gradu, obuče ko šta hoće. Dres kod nije bez razloga izmišljen a boja je primerena struci. Đaci u internatima uglavnom imaju sivo plave uniforme nigde niste videli đake u crvenim ili narandžastim đačkim keceljama i kaputićima- pobili bi se a profesori bi imali konstantno visok pritisak.Boje zaista imaju veze sa energijama oko nas i treba ih mudro koristiti. Kako to primeniti na zodijačke znake tako da svako može da izvuče maksimum pozitivne energije iz određene boje? Da li ste primetili da nikada nećete da pogrešite ako obučete crno-belu ili teget- belu kombinaciju.?To se zove klackalica kombinacija, uravnotežuje i odvlači pažnu, tamno od svetlog, svetlo od tamnog. Kao yang-yin. Ali, pošto ne možemo baš svaki dan da se tako oblačimo, imamo potrebu za promenom, evo kao možete sebi da pomognete, da prizovete pozitivnu energiju i da blokrate dotok negativnih. Negativno često znači prejako, destruktivno, agresivno, deprimirajuće. Konkretno previše crvene boje daje agresivnost, previše crne depresivnost. Zodijački znaci treba da koriste boje radi postizanja harmonije i kao podsticaj za dotok pozitivnih vibracija.


OVAN (21.3.- 20.4.)

Boja Ovna je crvena jer Mars vlada ovim znakom a može da bude i žuta jer je Sunce egzaltirano u znaku Ovna a to je boja Sunca. Ako bi Ovan non-stop bio okružen ovim bojama u svom ambijentu ili ako bi nosio te boje, bio bi previše naporan za okolinu, na njega bi delovale razdražujuće. Ovan treba da nosi boje koje smiruju snagu Marsa koji je egzaltiran ( simbol rata) u Jarcu kome odgovara srebrno siva boja ( oružje) tamno zelena ( zemljani znak, boja unofirme). Ovan ne bi trebalo da se vozi ni metalize bojom na kolima, ne bi trebalo da forsira ništa što je svelucavo ni srebrno ni zlatno ali može u vidu nakinta srebrno sa tirkizom, safirom, akvamarinom, lapis lazuzuli kamenom, biserom. Kada Mars tranzitira preko Ovna, Lava, Strelca ili Jarca, svakako treba izbegavati crvenu i bordo boju. Ljubičasta boja je dobra za one koji se bave intelektualnim radom ili  za umetnike, a za sportiste bela ili teget.
Braon i bež i maslinasto zeleni tonovi deluju na Ovna deprimirajuće. Za ljubavne sastanke i žene i muškarci treba da nose pastelne neutralne boje, golubije sivoplavo, nežno roze, ljubičasto u svim tonovima, tamnoplavo.Kada Venera tranzitira preko Ovna što će biti slučaj ovog proleća, treba izbegavati crvenu boju jer je po kineskoj astrologiji to boja vatre koja sprži drvo- simbol zelene boje koja vlada Venerom po klasičnoj kombinaciju. Zelena je kreativnost i treba je koristiti u bledim nijansama.

BIK (21.4.-21.5.)

Pod uticajem je zelene boje kao zemljani znak ali ako forsira ovu boju u svom okruženju, u domu ili u garderobi, može biti previše direktan, ambiciozan i nestrpljiv. Bik treba da nosi nakit od smaragda, zelenog topaza, turmalina, tirkiza koji naginje ka zelenoj nijansi, žada, malahita a zlatan nakit može da nosi kada se oseti usamljenim ili kada mu ponestaje energije.

Srebrni nakit može da nosi posebno kada ide na poslovne sastanke ili ako putuje u inostranstvo. Crna, siva i tamnoplava boja odgovara Bikovima koji mogu da od ovih boja dobiju potrebnu energiju, tako da mogu da nose i nakit od oniksa i hematita koji je posebno dobar za Bika i to uproleće i leto u kombinaciji sa plavom bojom garderobe. Bik treba da izbegava crvenu boju, narandžastu i žutu ali može i treba da ima neki detalj u stanu, makar i u vidu cveća. Ljubičasti tonovi u garderobi donose nova prijateljstva a bež, braon tonovi mogu delovati podsticajno ako su u vidu arapskih, orijentalnih dezena, posebno za ljubavne sastanke. Sve što ima veze sa orijentalnim bojama, čak i zeleno-crvene kombinacije ako su ublažene i kombinovane sa tamno plavim, sivim i crno-belim detaljima u dezenenu pogodne su za Bika. Bela boja je uvek dobra kada je neraspoložen jer podstiče maštu,mnogo više nego tamne nijanse.


BLIZANCI (22.5.- 21.6.)

Pod uticajem Merkura kojim vlada sivaksto plavičasta boja, previše svetlucavog u garderobi ili previše nakita iritira inače nervozne Blizance. Blizancima treba malo crvenih detalja ali nikako previše. Oni mogu da se lako demorališu, brzo stanu na noge i krenu dalje i tako unedogled. Blizance smiruje tamno tirkizna boja, svetlo ljubičasta, pastelne optimistične boje, za mentalno stanje i sport mogu žuti tonovi, posebno za osobe koje se bave javnim poslom a nedostaje im motivacija. Detinjasti Blizanci moraju da se ponekad primire pa je tada tamno-plavo-bela ili crno-bela kombinacija smirujuća jer ih tera na disciplinu. Ako su posvećeni karijeri, tamnoljubičasta sa biserima ili sa nekim belim nakitom, može i veštački, nakit od bakra je takođe dobar ili ako se radi o plemenitim metalima od belog zlata. Oniks i malahit donose Blizancima novac, topaz ljubav, biser i safir, akvamarin novac i uspeh u karijeri, rubin ili crveni turmalin uspeh u drštvu. Ako se bave intelektualnim radom, mogu imati na sebi ili u svom okruženju malo zelene boje radi inspiracije ili radnu sobu sa saksijama drveta novca npr.

RAK (21.6. – 22.7)

Znak pod uticajem Meseca ne treba da previše forsira plavu boju jer postaje pasivan. Žena Rak oseća da joj treba podsticaj i često nosi bordo ili trebalo bi ako je osoba od karijere da nosi neki crveni, odevni predmet. Iako voda gasi vatru, po kineskoj astrologiji ne treba nikada da bude prisutan prejak element vode s toga ni plave boje, Raku je ponekad potrebna energija Marsa koji vlada i astrološkom kućom ljubavi, kreativnosti i karijere.Rak može da bude hiper osetljiv na kritiku i s toga treba da nosi tirkiz, žad, malahit, srebrni nakit ako je nervozan ili zlatni ako je neraspoložen.Kada želi da započne neki nov posao trebalo bi da nosi odeću žute ili bež-braon boje da dobije podsticaj, snagu Sunca i postojanst, snagu Saturna. Zelena boja kod Raka izaziva želju za bavljenjem umetnošću a crna može da probudi strast i želju za flertom. Bela boja podstiče kod Raka intuiciju.Mnogi Rakovi vole belu boju koja ih smiruje i to je boja Mesečeve svetlosti. Takođe mnogi Rakovi naginju orijentalnom stilu odevanja ili naglašenom damskom stilu.

LAV ( 23.7.- 23.8.)

Odgovara mu žuta boja, topaz, dijamant, zlatan nakit ali nikako u velikoj meri. Ako Lav ima dijamantski prsten ne treba dodavati previše drugih šljaštećih elementa, naprotiv, treba ga smiriti plavom, tamnoplavom, sivom bojom. Ako Lav hoće da dođe do velikog novca treba da nosi tamno plavu, ljubičastu boju i da sluša svoju intuiciju. Povremeno može da nosi bež-braon kombinaciju da bi na poslu delovao ozbiljno a ako ima privatan biznis, onda mu je potrebna zelena boja. Njegove boje su bukvalno sve, jer nema boje koja njemu ne odgovara ali u tolikoj raskoši boja i dragog i poludragog kamenja može da se pogubi pa da izgubi koncentraciju. Tamno plava, siva i crno-bela kombinacija ga smiruju i daju mu potrebnu postojanost kao i tamnobraon boja. Nakit od srebra može da smiri hiper aktivne Lavove koje ne drži mesto a oni koji spremaju ispit treba da imaju neki crveni ili bordo detalj na sebi, što se odnosi i na one koji rade sa strancima.

DEVICA ( 23.8.- 23.9.)

Vama vlada Merkur, sivkasto,plavičasti ili srebrni tonovi ali vi treba da ublažite prejak uticaj Merkura nekim tamnoplavim tonovima koji vladaju astrološkim kućama prijatelja i mentalnog stanja mada vi možete dobiti želju i za crvenom bojom koja vas čini često hiper aktivnim. To se posebno odnosi na one koji  imaju naglašen  znak Lava ili Ovna sa Mesecom ili Marsom ili imaju dominantan Mars u prvoj, osmoj ili desetoj kući. Crveno može biti prisutano samo u tamnijim tonovima ili u tonovima maline jer tada donosi novac. Crno-bela kombinacija nije za vas osim ako je ne kombinujete sa crvenom ili bordo. Zeleni tonovi su dobri, posebno za one koji planiraju privatne poslove ili poslove sa strancima a bež-žuti tonovi bilo u ambijentu ili u vidu nakita podstiču maštu. Topaz, žad, malahit, tigrovo oko, smaragd,zeleni turmalin ili oniks mogu vam doneti sreću i činiti vas postojanim. Zlatan nakit možete nositi kada osetite da vam nedostaje energija ili da ste psihički potonuli.Za  zavođenje i ljubavne sastanke slobodno forsirajte fatalni stil oblačenja sa otmenom elegancijom u bojama mora i ljubičastim tonovoma.

 

 

VAGA (23.9. – 22.10.)

Vazdušni znak, lepršav i često površan, ide linijom manjeg otpora kad vidi crvenu boju, koja vlada Marsom, vladaocem polja partnerskih odnosa može da bude nervozna. U suštini nepoverljiva prema ljudima, zato je direktnost crvene boje nervira. Vaga može da naginje ka tamnoplavim i ljubičastim bojama koje su dobre da je smire i da joj pomognu u karijeri, žuti i zemljani tonovi je prizemljuju i čine stabilnom kada je u pitanju društveni život a zeleni tonovi joj daju inspiraciju. Međutim mnoge Vage ne vole zeleno i trebalo bi da ovu boju kombinuju sa kontrastom npr. svetlo roze sa tamno maslinasto zelenim, ili u manjoj meri bordo za svetlo zelenim. Crno- bela kombinacija je prejaka za Vagu jer ona ne voli kontraste, ne voli ništa što je ekstremno i to je plaši. Njen pokušaj da balansira je strah od agresivnosti koji se može smiriti srebrnim i zlatnim nakitom. Srebrni daje sigurnost kada je u pitanju karijera, zlatni, kada je u pitanju društvena reputacija. Rozenkvarc, rubin, dijamant, tirkiz mogu delovati povoljno na raspoloženje Vage. Ako smatra da je partner previše dominantan treba da nosi tamno sive i crne detalje u garderobi.

ŠKORPIJA ( 23.10.- 21.11.)

Iako je često predstavljena u crnoj koži i crnoj boji, Škorpija može da nosi u stvari bordo ali ne u velikoj meri. Crno je boja tajni, skrivenog, mraka,pre uskrsnuća, crno je boja pre nego što svane dan a Škorpja je feniks i uvek se sprema da uskrsne. Zato joj je potrebna crvena boja i zato je opasna.Škorpija ume da druge maksialno iskoristi za svoje interese. Zelenom i tamnoplavom bojom može da smiri i sebe i svoj nervni sistem i okolinu. Previše crne boje ili crvene čini Škorpiju nesimpatičnom u očima okoline. Oniks,rubin, akvamarin, tirkiz i smaragd mogu joj doneti sreću u ljubavi. Srebrni i zlatan nakit može da nosi jer on je štiti od loših uticaja okoline. Žuta boja je dobra ako više naginje ka boji peska ili braon boji koja je čini postojanom. Ako je u vezi sa dominantnim parnterom ne treba da nosi crvenu boju jer će ona odbiti partnera, nego crno-belu, zelenu, tamnoplavu i ljubičastu.

STRELAC ( 22.11.- 21.12.)

Znak koji je stalno u pokretu, voli boju cigle, zemljane boje, boju peska i to ga čini spremnim na akciju. Narandžasta iako pripada Strelcu ne donosi mu ništa dobro jer ga čini previše hiper aktivnim. Trebalo bi da nosi braon i bež boje, crvenu u maloj količini. Strelac je samo prividno jak znak, on je pod velikim uticajem drugih, partnera i može biti previše nervozan. Strelac voli sve prirodno, slonova kost ga spasava od agresivnosti. Da bi se smirio, trebalo bi da se bave plivanjem, jer su vodeni znaci za Strelca astrološke kuće privatnosti, regeneracije i intuicije. Iako Strelci vole jahanje, sport, može se puniti energijom smirivanjem, detaljima crne i bele boje. Tirkiz i zeleni turmalin donose uspeh u društvu, crveni turmalin, oniks.Ako želi da se zaljubi, ako je slobodan, što je redak slučaj kod Strelca, treba da nosi nešto narandžasto, žuto ili crveno  u obliku detalja. Ako želi da fascinira nekog i da deluje zavodnički može da nosi  zelene tonove jer je zelena boja Venere koja vlada Vagom, poljem javnosti i Bikom, znakom u kome je Jupiter, vladalac Strelca egzaltiran.

JARAC ( 22.12.- 19.1.)

Mnogi smatraju Jarca za hladnog, ozbiljnog a on voli boje, naročito plavo-zelene tonove jer je Venera vladalac Bika i polja kreativnosti a plava vlada poljem partneskih odnosa, ljubičasta, poljem mentalnog stanja. Jarac voli i crno-belu kombinaciju.Jarac uglavnom ne voli crvenu boju i članovi porodice koji nose crvenu boju na Jarca mogu delovati agresivno i iritantno. Mars, vladalac astrološke kuće doma i porodice čini Jarca osobom koja ima aktivnu ulogu u porodici ali ne može da podnese da mu neko određuje pravila i da mu bilo šta nameće a tako doživljava uticaj crvene boje. Bukvalno se oseća napadnutim. Jarac ne voli ništa što je sjajano, ako treba da bira boje one će biti mat i odgovara mu kao i Biku, arapski motivi i boje pustinje, bež, boje peska, i orijentalni motivi mu savršeno odgovaraju. Jarcu je potreban kontrast. Smirujuće boje ili živahne koje će ga podstaći da bude aktivniji. Nikako smirene svedene kombinacije koje ga čine depresivnim.

 

 

VODOLIJA ( 20.1.- 19.2.)

Vodolija kao vazdušni znak pripada svetlucavim bojama vazduha, svetlo plavo, sivo, tirkiznim nijansama. Zbog vode u okviru simbola mnogi misle da joj odgovara plava boja ali u stvari vodeni znaci i plave boje koje vladaju njima, sa izuzetkom Škorpije kojim vlada i bordo boja Marsa, Vodolija može imati utisak da je plava boja za nju previše pasivna i ta pasivnost je za nju iritantna. Vodolija voli crno-belu kombinaciju a  za zavođenje može slobodno da koristi svetlucavo srebrno-zlatne tonove, svetlo žutu koja vlada njenim poljem ljubavi, narandžastu ili svetlo roze. Ako želi da bude uspešna i da ostavi utisak na poslovne partnere može da se odluči na tamno plave detalje, nakit od akvaramina i tirkiza, ali može i da nosi belu boju koja joj daje energiju jednog Raka, znaka u koje pada polje svakodnevnih obaveza. Mnoge Vodolije vole belo i svetlo srebrno sivo kao i nakit u tim tonovima. Dijamant je kamen koji štiti Vodoliju i trebalo bi da ga ima, štiti u ljubavi od problema.

RIBE ( 20.2.- 20.3.)

Ljubičasta i tamno plava boja su prave boje za Ribe. One mogu da nose ovu boju koja im po svim pravilima astrologije pripada ali još bolje ako nose kombinaciju plavo-zelenih tonova ili ljubičasto-plavu, srebrnu, belu, boju koja odgovara Raku, jer u ovaj znak pada peto polje ljubavi. Bordo boju ne bi trebalo da nosi jer je to boja Škorpije koja je prejaka za Ribe osim ako se bavi ozbiljnim poslom i nastupa u javnosti. Ako se sprema za poslovne sastanke može da ima neki crveni detalj ili nakit od korala, rubin, crveni turmalin. Biseri su nakit koji odgovara Ribama. Mnoge Ribe se sjajno osećaju u tamno zelenim tonovima jer su to boje Device i Jarca, znakova u koje padaju astrološka  polja partnerskih odnosa i prijatelja.Ribe vole raskošan stil odevanja. Ametist ih štiti od loših uticaja. Zlato ne odgovara Ribama i ne bi trebalo da ga preterano nose na sebi ni zlatnu boju osim ako se ne bave finansijama jer može podstaći ljubomoru i hiperaktivnost, može delovati na Ribe razdražujuće.


J.Holclajtner


Photo by:http://fancix.com, http://www.motelrocks.com/,http://www.shoppingover.com,http://www.lightinthebox.com/Amazon.co.uk