Dekorisanje, večita potreba za estetskim doživljajem

 

Crvena boja svojim simbolizmom energije, strasti i ljubavi po mnogima je pojam estetskog

Lepo je sve što je prirodno, važi za žensku lepotu samo kao izreka. Ženska duša oduvek teži da prirodnu lepotu podigne na još viši stepen i da je svojom rukom dotera. U ljudskoj prirodi, ženskoj i muškoj je potreba za lepim isto što i potreba za harmonijom, ljubavlju, strašću. Moda se kroz vekove menjala od raskošnih a jednostavnih antičkih haljina i odeće koja se malo razlikovala između muške i  ženske do kitnjastog stila tokom baroka i klasicizma do minimalizma u doba šezdesetih i sedamdesih godina 20.veka da bi danas i pocepane farmerke , simbol američke radničke klase postale modni trend. Od raskoši do minimalizma i u dizajnu unutrašnjeg prostora, sve je bilo dozvoljeno, ljudska duša je tragala za nekim novim oblicima i bojama, enterijerima koji bi je nadanuli. Ne postoji univerzalno lepo jer je doživljaj lepote individualan, subjektivan doživljaj. Izbor je stoga neograničen po pitanju boja, oblika, dezena i stilova kako kada je enterijer tako i kada je lični izgled u pitanju. Priroda je bila darežljiva kada je čoveku podarila maštu i smisao za estetiku i on je neograničeno koristi.

Pojam lepog varira od veka do veka, od godine do godine od istoka do zapada.

raskosna-kineska-odeca-i-frizura

Ne može se reći da li je lepota u jednostavnosti ili raskoši. Primer Kineskinje odevene za svečane prilike po kineskim običajima podrazumeva naglašen kolorit sa što više ukrasa dok u zapadnoj kulturi minimalizam ponekad predstavlja simbol otmenosti. Zlatna boja u kineskoj tradiciji ima veliki značaj kao simbol bogatstva i moći posebno u kombinaciji sa svim nijansana crvene i ljubičaste.

bridal-1828253_960_720

U  zapadnoj kulturi jednostavnost i suptilnost predstavljaju odraz ukusa. Ženska lepota je večita inspiracija za eksperimentisanje sa dekoracijom, kose, odeće, šminke a sklad je ono što se nameće kao pojam estetskog.Bela boja u zapadnoj kulturi je simbol čistote duše i nikada se ne može pogrešiti ako se u odeći ima bar neki detalj u beloj boji.

J.Holclajtner


Photo byhttp://wallpapersinhq.online
http://www.china-cart.com/
https://pixabay.com/